Lumina albastră, am investigat dacă trebuie să vă faceți griji de ea. În acest articol de blog încercăm să dezlegăm misterul.
Anul trecut a modificat modul în care ne desfășurăm viața de zi cu zi. Acum, mai mult ca oricând, ne petrecem o parte semnificativă din zi „lipiți” de ecrane.
Indiferent dacă este vorba de muncă, timp liber sau socializare cu prietenii.
Cu toate acestea, mulți dintre noi nu ne dăm seama de un pericol nevăzut. Cu cât petrecem mai mult timp în fața laptopurilor și telefoanelor noastre mobile, cu atât ne putem face mai mult rău pielii. Folosiți produse de îngrijire corporală de la cleansea.ro.
După cum se dovedește, oboseala digitală a ochilor nu e singurul motiv de îngrijorare. Mai există și alte situații care ar trebui să vă conducă la reducerea timpului de expunere în ecrane.
Expunerea constantă la lumina albastră emisă de ecranele TV, computerele și alte dispozitive digitale vă poate afecta pielea. La fel ca razele UVA și UVB, poate provoca îmbătrânirea prematură a pielii.
Ce este lumina albastră?
HEV sau lumina albastră este o lumină cu frecvență ridicată, cu undă scurtă, în banda violet/albastră. Are lungimi de undă cuprinse între 400 și 450 nanometri.
Reprezintă 50% din spectrul luminii solare și e singura parte a luminii vizibile cu ochiul liber. Majoritatea expunerii noastre la lumina albastră este cauzată de soare.
Pe de altă parte, este emisă și de dispozitive precum smartphone-uri, tablete și televizoare. Tot aici putem include și becurile fluorescente sau LED-urile din iluminatul interior.
Expunerea naturală la lumina albastră (de la lumina soarelui) în timpul zilei poate stimula vigilența. De asemenea, poate îmbunătăți memoria și vă poate ridica starea de spirit.
Seara privirea în laptop sau într-un smartphone, înainte de culcare, poate perturba ritmul circadian al corpului. Face mai dificilă adormirea și parcurgerea unui somn odihnitor.
Lumina dăunează pielii?
Mai multe studii au dovedit demult că lumina albastră afectează ciclul natural de somn-veghe al corpului. În ultimii ani am văzut, de asemenea, dovezi în creștere cu privire la potențialele amenințări.
Expunerea pe termen lung la lumina HEV poate aduce prejudicii pielii.
Un studiu din 2020 a arătat că, deși efectele complete ale expunerii repetate și extinse la lumina albastră încă nu sunt pe deplin înțelese, rezultatele sunt alarmante.
Poate „crește cantitatea de leziuni ale ADN-ului, moartea și leziunea celulelor și ale țesuturilor, leziunile ochilor, deteriorarea barierei pielii și foto-îmbătrânirea.”
Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca razele UVA și UVB, lumina albastră induce stres oxidativ. Stresul apare atunci când radicalii liberi copleșesc celulele corpului.
Situația poate accelera procesul de îmbătrânire prin deteriorarea celulelor. Poate crește pigmentarea pielii și poate provoca întreruperea funcției de barieră a pielii.
Lumina albastră din dispozitive provoacă riduri?
Un studiu din 2018 a analizat lumina HEV emisă de smartphone-uri și alte dispozitive similare. Obiceiul unui selfie ar putea fi de vină pentru acele riduri și pete întunecate.
Potrivit studiului, chiar și expunerea pe termen scurt la lumina albastră a dispozitivelor electronice poate „crește generarea de specii reactive de oxigen”.
Pielea este o țintă principală a stresului oxidativ. Lumina albastră este, de asemenea, cunoscută pentru a pătrunde mai adânc în piele. Aceasta deteriorează proteinele esențiale rezultând riduri și pierderea fermității.
Lumina albastră contribuie la îmbătrânire prematură, pigmentare, leziuni oculare, cataractă, contracție celulară, riduri și leziuni foto.
Într-un studiu, partea feței pe care indivizii își sprijină telefonul mobil a arătat o pigmentare crescută și leziuni foto mai pronunțate comparativ cu cealaltă parte.
Cum protejăm pielea de daunele cauzate de lumina albastră
Reducerea expunerii la lumina albastră este cel mai simplu mod de a vă scuti pielea de efecte secundare nedorite. În zilele noastre, acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut.
Mai ales având în vedere că laptopurile, telefoanele inteligente și alte dispozitive sunt acum o necesitate. În rutina noastră de zi cu zi este foarte greu să ne putem lipsi de aceste echipamente electrice.
Pentru a diminua expunerea la lumina albastră iată câteva sfaturi practice:
- reduceți timpul de expunere luând pauze regulate de la ecran pentru a vă odihni ochii. Scopul pauzelor de cinci minute la fiecare jumătate de oră este tocmai acesta;
- investiți în filtre pentru telefon, tabletă sau computer;
- activați opțiunea „modul de noapte” pe computer, telefoane inteligente și alte dispozitive. În acest mod puteți reduce cantitatea de emisii de lumină albastră.
Când vine vorba de îngrijirea pielii, protecția solară rămâne cea mai bună apărare împotriva îmbătrânirii. Merită, de asemenea, să faceți loc în rutina de îngrijire a pielii pentru produse cosmetice.
Aceste produse cosmetice pot combate efectele secundare ale luminii albastre. Mai ales că expunerea la lumina HEV continuă mult după apusul soarelui. E și mai important dacă aveți de-a face cu rozacee și alte afecțiuni ale pielii.
Produsele bogate în vitamina C și antioxidanți sunt excelente.
Se protejează pielea și se combat efectele radicalilor liberi. Ingredientele care se găsesc în mod obișnuit în protecția solară (oxidul de zinc și dioxidul de titan) sunt importante.